HTML

Lapítsd azt a PET-palackot!

Egy blog a fenntarthatóság jegyében, csak hogy a pesti galambok ne zacskót egyenek.

Archívum

Friss topikok

  • sakalakamo: @Balogh Zsolt: Ez az ötlet jobb, mert nem kell mindent átépíteni hozzá, első lépésnek tök fasza. E... (2014.05.28. 09:38) Méhsejtrács újratöltve, avagy napelemmel Amerikáért
  • jet set: Az ára nem éppen arra buzdít, hogy igénybe vegyem. (2014.05.27. 09:26) BubiBudapest
  • fesztiválozó: @midnight coder: Ha fogalmad sincs valamiről, miért írsz véleményt? Ennyire futja az "önálló gondo... (2014.05.16. 15:21) Jövőbe látó fiatalok

Aktív passzivitás

2014.05.13. 02:00 Ofi.

Egy rakás okos idézet szól arról, ha kíváncsiak vagyunk egy ember valódi jellemére, csak hatalmat kell adnunk neki. Negatív történelmi példák helyett azonban vegyük Leonardo DiCapriót, aki ugyan nem küld tízmilliókat a biztos halálba, viszont annyi pénzzel rendelkezik, amennyivel a legtehetségesebb hollywoodi sztároknak illik. Hogy hogyan jön ide a hatalom jellemformáló ereje? Nos, a Wall Street farkasa nemrégiben 10 millió dolláros öko-barát ingatlant vásárolt magának Greenwich városkájában.
Leo igazi „zöld”, ha luxusról van szó. Elszánt híve a Fisker Karma hibrid sportautóknak (egy ilyen járgány büszke tulajdonosa), és Battery Park City-ben lévő ingatlana is öko-barát paraméterekkel rendelkezik. Legújabb szerzeménye a legmodernebb technológia remeke: az újrahasznosított anyagokat is tartalmazó fenntartható, az egészséges életmódhoz tervezett szuperlakásról van szó, melyben a C-vitaminos zuhanyzó, a testtartástól függően változó padlófűtés és a személyes bioritmushoz igazított optikai világítás olyan alapdolog, mint az egyszerű embereknek a vécépapír. DiCaprio még ha mocsok gazdag is, legalább egy hangyányit odafigyel a környezetére, és ez mindenképpen figyelemre méltó.

leo új lakása kisebb.jpg

Egy kicsit a passzívházakról

Ugyan már nálunk is egyre több épül belőle, mégsem tudunk eleget róla. A passzívház a legkomolyabb mérnöki munkával megtervezett, a környezetet legkevésbé megterhelő, minimális energiafelhasználású épülettípus. (Ha már mérnöki precizitásról van szó, azon nem is kell csodálkozni, hogy az ötlet és az első megvalósítás Németországból származik. A passzívház-szabványokat és a minősítéseket mai napig az 1996-ban alapított Passivhaus Institut kezeli.)
Amitől más, mint az átlagos lakóházak, melyekben napjainkat tengetjük:
– extra vastag hőszigetelés (50 cm vastag falak és háromrétegű ablakok);
– nincsen hagyományos fűtésrendszer és kémény (szegény Mikulásnak új módszer után kell néznie), helyette van nagy hatékonyságú szellőztető berendezés hőcserélővel és földhő hasznosítással;
– hőhídmentes szerkezet;
– egész évben ideális és állandó hőmérséklet, friss levegő szellőztetés nélkül;
– allergiások figyelem – szinte pollenmentes környezet és minimális rezsiköltség.

Itthon az első, a német előírásoknak megfelelő passzívházat 2009-ben adták át Szadán. A tapasztalatok szerint egy ilyen típusú ház megépítése 20 százalékkal kerül csak többe, mint egy hagyományosé, és a többletköltség akár nyolc éven belül megtérül.
Úgy tűnik, az új trendek az egyre látványosabb épületek tervezése helyett a fenntarthatóság irányába haladnak, különösen most, hogy erősen fogytán vagyunk a hagyományos energiaforrásoknak, és a klímaváltozás kérdéskörét lehetetlen megkerülni. 

Hollywoodi „gríntím”

Az amerikai álomgyár környékén sertepertélők közül nem csupán DiCaprio utazik zöldben. Évekkel ezelőtt már Brad Pitt is észrevette, hogy a fenntarthatóság terén elég pocsékul állunk, és igazi vezéregyéniséggé nőtte ki magát, ami a jótékonykodást és az élővilág megóvását jelenti. UNICEF nagykövet, zöld-aktivista állatvédő, aki a fenntartható életmód és az öko-barát épületek elszánt támogatója is. Pitt annak a „Make It Right” nevű szervezetnek a társalapítója, mely ökolakásokként újjáépítette a Katrina-hurrikán New Orleansi károsultjainak elpusztult otthonait. Mindezek után Angelina Jolie-val az afrikai vadvilágot támogató két millió dolláros adományuk már igazán semmiség.

Sztárok, akik szép vagyonukból nem restek áldozni a fenntarthatóság és a környezetvédelem oltárán: George Clooney, Gisele Bündchen (Leo excsajaként ez el is várható), Robert Redford, Meryl Streep, Natalie Portman, Sting, Colin Firth és még sokan mások.

Egy ideális jövőben mindenki passzívházban él Leonardo DiCaprio hologramos portréjával a nappali falán, biosalátát majszolva és azon kacarászva, hogy azok a kis butusok száz éve még az utcát fűtötték, és fizettek is érte.

5 komment

Címkék: passzívház Hollywood Leonardo DiCaprio Brad Pitt öko-barát Passivhaus Institut

A bejegyzés trackback címe:

https://oko-san.blog.hu/api/trackback/id/tr726157691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.13. 13:36:50

(ha van) jöhetett volna több kép is az ingatlanról kívül-belül.

micsoda? 2014.05.13. 15:39:48

Személyes tapasztalatom. A mai épitkezés - lopás nélkül is - minősíthetetlen. Keresni kell olyan épitő brigádot aki garantálja a minőséget. Akkor még a épületgépészetről nem is beszéltem. 20% - nál, itthoni mentalitást figyelembe véve, jóval többe kerülne egy ilyen öko vagy passzí ház.

az_okoskata 2014.05.13. 20:05:27

@doggfather: ezek csak látványtervek...

victor vacendak 2014.05.14. 05:49:19

Az a 20%-os többletköltség értelmezhetetlen. Nem lehet ugyanannyi egy kis és egy nagy ház esetén ez a különbség. Azonos falfelületnél már az a tény, hogy a szigetelés vastag, vagy kívül-belül is van sokkal nagyobb diffi lehet, mint 20%. Arra azért kíváncsi lennék, hogy egy valódi, aktív fűtés nélküli házban milyen lehet egy hosszú és súlyos mínuszokkal teli télen élni. Valószínűleg nem tüdőbercis. DiCaprio is csak nyáron használja ezt a házat, lefogadom. Ha egyáltalán...
süti beállítások módosítása