HTML

Lapítsd azt a PET-palackot!

Egy blog a fenntarthatóság jegyében, csak hogy a pesti galambok ne zacskót egyenek.

Archívum

Friss topikok

  • sakalakamo: @Balogh Zsolt: Ez az ötlet jobb, mert nem kell mindent átépíteni hozzá, első lépésnek tök fasza. E... (2014.05.28. 09:38) Méhsejtrács újratöltve, avagy napelemmel Amerikáért
  • jet set: Az ára nem éppen arra buzdít, hogy igénybe vegyem. (2014.05.27. 09:26) BubiBudapest
  • fesztiválozó: @midnight coder: Ha fogalmad sincs valamiről, miért írsz véleményt? Ennyire futja az "önálló gondo... (2014.05.16. 15:21) Jövőbe látó fiatalok

BubiBudapest

2014.05.25. 02:52 Ofi.

Szerda reggel olyan képpel álltam a Boráros téri neonzöld terminál előtt, mint egy négyéves kislány, aki nem kapta meg a beígért csokikáját. 

Korábban már a Metropolban is beharangozták  a budapesti közbringarendszer 2014 tavaszi indulását, és én ezen felbuzdulva úgy döntöttem, hogy a héten ki is próbálom az egyik almazöld bringát, hogy személyes tapasztalattal gazdagodva írhassak a MOL Bubiról. Igyekezetem azonban hiábavalónak bizonyult, mert a nagy híresztelés ellenére a rendszer szoftverhibák miatt még mindig tesztelés alatt áll.

IMG_20140519_182237.jpg

Mi is az a Bubi?

Más európai országokban már régen nem újdonság, itthon még rá-rácsodálkozunk a közbringarendszerre mint újabb közlekedési alternatívára. A BKK és a MOL által közösen üzemeltetett lehetőségről van szó – egyelőre csak Budapest belvárosában. 

A Bubi lényege, hogy az egymástól 300-500 méternyire telepített dokkoló állomásokról bárki, aki az erre kiváltott érvényes jeggyel vagy bérlettel rendelkezik, ki tudjon venni, majd használat után (lehetőleg ép állapotban hagyva) bármely más dokkolónál le tudjon tenni bringákat. Ez nemcsak hogy segítség lesz a nagy dugókban, de egészségesebb és zöldebb módja is a közösségi közlekedésnek; a hagyományos járművekkel való együttes használata pedig jelentősen felgyorsíthatja a menetidőt.

IMG_20140519_182223.jpg

A bringás társadalom menőbb, mint az autós 

Miért is?
Mert aki kerékpárral közlekedik, időt és pénzt takarít meg: nincsen dugóban várakozás vagy feleslegesen elböfögött (egyre dráguló) benzin.
Mert környezetbarát. A biciklizés költséghatékony módja a fosszilis energiák okozta környezetszennyezés visszaszorításának, amely nem mellesleg több halált eredményez, mint az összes közúti baleset a világon.
Mert egészséges! A rendszeres testmozgás egyik legélvezetesebb formája lehet a munkába járás egy új útvonalon, egy kedves kis biciklin, és máris tettünk valamit fittségünkért és a hátsó felünkért.
Mert egy ilyen társadalomban jobb az életminőség. Az autós-szmogos várossal ellentétben egy gyalogosoktól és kerékpárosoktól nyüzsgő központban sokkal több kulturális eseményre van igény és lehetőség. A tisztább levegő mellett pedig bónuszként a kiskereskedők és üzletek is több keresetre tehetnek szert, új munkahelyek jönnek létre.
Mi magyarok sajnos soha nem példamutató életmódunkról voltunk híresek, azonban a tény, hogy a biciklizést népszerűsítő Critical Mass tavaly került utoljára megrendezésre, mert kitűzött célját elérte (nagy lökést adott egy bringabarát infrastruktúra kiépítéséhez), mindenképpen pozitív irányú változás. Ennek betetőzéseként értékelhető a MOL Bubi rendszer kiépítése is. Pálinkázni meg tekerés után is lehet.

Kívánom, hogy a Bubi minél hamarabb rendelkezésünkre állhasson, hogy beburkolhassam azt a csokikát, amire már egy hónapja várok. Egyelőre kénytelen voltam beérni a kettes villamossal. 

5 komment

Címkék: közbringa neonzöld Critical Mass MOL Bubi bringával javul az életminőség

A bejegyzés trackback címe:

https://oko-san.blog.hu/api/trackback/id/tr596204148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baluci 2014.05.26. 23:00:58

Oh, verjem bele!... Tele van velük az egész város és nem is működik még?... Remek. Én azt hittem hétvégén bulizok kicsit vele.

jpmjpm 2014.05.26. 23:26:34

én 2 hónapig hittem, hogy már működik. aztán én is láttam ezt sárga matricát.

de nyugi, senki nem gondolja, hogy nem működik. bringák kibaszva, tároló megépítve automata felhúzva. tök olyan mintha működne.

és ez az ország tele van ilyen dolgokkal. beharangozzák, paroláznak az átadáson, aztán a nagy lófasz van.

jpmjpm 2014.05.26. 23:28:41

a kérdés az, hogy fog-e működni még idén. és ha igen, akkor mondjuk hányszor fog kiderülni, hogy szarul megy az egész.

jpmjpm 2014.05.26. 23:31:28

egyébként ez tökéletesen bemutatja a fidesz kommunikáció lényegét. "magyarország jobban teljesít". hát így.

jet set 2014.05.27. 09:26:21

Az ára nem éppen arra buzdít, hogy igénybe vegyem.
süti beállítások módosítása